Werk je in of voor de Nederlandse gezondheidssector en heb je een duurzaamheidsvraag? Laat het onderzoeken door een afstudeerstudent (hbo of wo). Samen met Medical Delta organiseren we een nieuw Thesis Lab: wij zoeken voor jouw organisatie de juiste student erbij.
In de afgelopen jaren zijn steeds meer zorgprofessionals bewust geraakt van de impact van de zorg op het milieu. Eerdere Thesis Labs hebben daaraan bijgedragen en allerlei oplossingen verkend. Nu is het tijd voor een volgende stap. Hoe gaan we het doen!
In het nieuwe Thesis Lab ‘Groene Zorg’ 2024-2025 staat de volgende vraag centraal: “Wat is ervoor nodig om groene oplossingen te implementeren en te bestendigen in de Nederlandse gezondheidssector?”
We zoeken afstudeeropdrachten die te maken hebben met hindernissen die vervolgacties tegenhouden, zoals:
- De spanning tussen financiële kosten en duurzaamheid
- De spanning tussen patiëntveiligheid en duurzaamheid
- Wetgeving die achterloopt en aansluit bij de duurzaamheidspraktijk
- Gedragsverandering in de zorgpraktijk
- Gebrek aan kennis over duurzaamheid
- Nieuwe (niet bestaande) samenwerkingen en ketens / transparantie in ketens
- De duurzaamheid (of het gebrek ervan) van technologische innovaties
Werk mee aan groene zorg en meld je aan voor het Lab!
Wat krijg je als je meedoet als case houder?
- Verdiepend onderzoek van een getalenteerde en gemotiveerde Nederlandstalige student naar een duurzaamheidsonderwerp naar keuze. Studenten hebben een breed palet aan expertise: zorg, milieu, business, technologie, management, psychologie, rechten, filosofie, antropologie
- Deelname aan een grotere community over groene zorg, waar je kennis kan uitwisselen met andere zorgprofessionals en instellingen
- Dien je vraag in vóór maandag 2 september 2024. In de week van 9 september laten we weten of de opdracht is geselecteerd. In november 2024 maken we de match tussen studenten en opdrachten.
Wat vragen we van een case houder?
- Een onderzoeksvraag uit de praktijk over verduurzaming, die aansluit bij een of meerdere hindernissen zoals hierboven genoemd.
- Het begeleiden van een student, met name voor interviews, data, documenten en het scherpstellen van hun onderzoeksvraag, vanaf november 2024. Vanuit hun opleiding hebben studenten een inhoudelijk afstudeerbegeleider.
- Aanwezigheid bij de ronde tafel sessie op dinsdag 15 april 2025 en de slotbijeenkomst op dinsdag 24 juni 2025 van het Thesis Lab programma.
- Bijdragen aan het groeiend netwerk over vergroening in de zorg. We willen uitwisseling tussen professionals, onderzoekers en studenten én tussen instellingen en bedrijven onderling nog actiever stimuleren. Dat doen we door het delen van beschikbare kennis en onderzoek, het delen van nieuwe onderzoeksvragen en het delen van praktijkervaring (wat werkt waar en kunnen we hiervan leren?).
Wat is een Thesis Lab?
Een team van 10 tot 14 wo-master of hbo afstudeerstudenten van verschillende opleidingen uit Zuid-Holland werken aan een duurzaamheidsuitdaging uit de zorgpraktijk. De studenten werken aan hun eigen afstudeeropdracht (binnen hun opleiding) en volgen samen tussen februari en juni 2025 een halfjaarlijks programma van 12 sessies waarin we dieper ingaan op de vraag ‘Wat is ervoor nodig om groene oplossingen te implementeren en te bestendigen in de Nederlandse gezondheidssector?’. Het programma bestaat onder andere uit werkbezoeken, ronde tafel bijeenkomsten en workshops. Tijdens de slotbijeenkomst delen de studenten hun (gezamenlijke) resultaten.
Omroep Human maakte een uitzending over afval in de zorg.
Bekijk 'Wat houdt ons tegen?' Een zieke afvalberg
Vragen over het programma?
Neem contact op met Ilse Markensteijn (i.d.markensteijn@cml.leidenuniv.nl / 06-34328282)