Het besef dat de gezondheidszorg een stuk groener kan, wordt breed gedeeld. Maar: hoe pak je dat aan?
Kom meer te weten over de verduurzaming van de zorg tijdens de Groene Zorg Expertmeetings. Ontdek nieuwe oplossingen voor duurzame zorg op een van de vijf locatiebezoeken en bijeenkomsten, onderdeel van het Thesis Lab programma Groene Zorg.
Luister naar de ervaringen van zorgverleners, onderzoekers, professionals, patiënten en bestuurders die werken aan verduurzaming van de zorg. Van helende daktuinen, tot het reduceren van medicijnverspillingen, gedragsverandering op de werkvloer en recyclen van medische hulpmiddelen. Met verhalen van onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum, Erasmus MC, Sophia Kinderziekenhuis, Zilveren Kruis, Johnson & Johnson, Reinier de Graaf, Haga, Van Straten Medical en onderzoekers van de Leiden-Delft-Erasmus universities.
Programma (zie hieronder voor meer informatie)
Je kunt je voor elke activiteit apart opgeven, of de hele serie volgen.
Deelname is gratis! Woon je vier of meer middagen bij, dan ontvang je een certificaat van deelname.
Circulaire Safari - De duurzame IC en apotheek
Ontdek slimme duurzaamheidsstrategieën van de Apotheek en Intensive Care van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hoe organiseert de ziekenhuisapotheek duurzame inkoop van medicijnen en voorkomt het verspilling van genees- en hulpmiddelen? Hoe maakt de Intensive Care de dienstverlening circulair? En vooral: welke hobbels liggen er op de weg naar meer duurzaamheid? Zie en ervaar het - en ga in gesprek met zorgprofessionals en studenten.
Met: Sjoerd Wiarda (apotheek), Joost Bekkers (IC).
Datum: 20 februari
Tijd: 14:00 tot 16:00 uur
Locatie: LUMC, Leiden
Mini seminar - Uit de houdgreep
Mensen beïnvloeden natuurlijke systemen op aarde, zoals klimaat, biodiversiteit en de gezondheid van leven op aarde. Met medicijnverspilling, gebruik van wegwerpproducten en een dierlijk menu maakt de gezondheidszorg de planeet (en daarmee ook de mens) zieker. Waarom doen we het niet anders? In welke zelf gecreëerde systemen – zoals protocollen en wetten – zitten we vast? Welke systeemprikkels werken onduurzaamheid in de hand? Workshop met aansluitend panelgesprek.
Met o.a.: Ilyes Machor (Zilveren Kruis), Daniëlle Motta (Johnson & Johnson) en Frank Willem Jansen (LUMC/Medical Delta)
Datum: 6 maart
Tijd: 14.30 tot 16.15 uur
Locatie: Rotterdam (locatie volgt)
Masterclass - Een beter zorgmilieu begint (niet) bij jezelf
Wie is verantwoordelijk voor de duurzame transitie in de zorg? Begint een beter zorgmilieu bij de zorgprofessional zelf, of bij het instellingsbestuur? Of moet de industrie veranderen? Hoe kunnen we zorgen voor gedragsverandering op de werkvloer en wat helpt de industrie over de streep? Welke overtuigingen en motivaties stimuleren duurzaamheid en welke houden niet duurzaam werken in stand?
Met o.a.: Jan-Carel Diehl (Sustainable Design Engineering, TU Delft) en Wouter Spekkink (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences).
Datum: 20 maart
Tijd: 14.30 tot 16.15 uur
Locatie: Delft (locatie volgt)
Mini seminar - Duurzaam zorgen: mooie voorbeelden voor je eigen organisatie
Het nieuwe Sophia Kinderziekenhuis en Erasmus MC inspireren je met verhalen over voedsel verbouwen en ‘Samen de Zorg Vergroenen’. Kom luisteren hoe ‘Green champions’ lokaal bepalen wat het beste werkt en hoe een duurzame daktuin helend werkt voor patiënten, families en zorgpersoneel. Rondleiding en aansluitend panelgesprek.
Met: Sascha Verbruggen (Sophia Kinderziekenhuis), Lisa-Marie Smale (Erasmus MC)
Datum: 15 mei
Tijd: 14.30 tot 16.15 uur
Locatie: Erasmus MC, Rotterdam
Mini seminar - Reparatie, refurbishment en recycling van medische hulpmiddelen en korte circulaire ketens
Ontdek wat het oplevert om medische hulpmiddelen lokaal te repareren, refurbishen en recyclen en operatiejassen, mutsen en incontinentiemateriaal te wassen, in plaats van deze weg te gooien. Ervaar hoe kortere, circulaire ketens functioneren, zoals een wasserij voor celstofmatjes en operatiejassen en lokale recyclingfabrieken voor ziekenhuisafval in Zuid-Holland. Doe ideeën op over manieren van samenwerken die dit mogelijk maken. Circulaire safari bij GreenCycl, De Meern en aansluitend panelgesprek.
Met o.a.: Bart van Straten (Van Straten Medical/GreenCycl), Anne van der Eijk (LUMC), Alie Rozendal (Reinier de Graaf), Max Keuzekamp (Haga)
Datum: 27 mei
Tijd: 14.30 tot 17.00
Locatie: Van Straten Medical/GreenCycl, De Meern