In deze aflevering spreken we met Karel van den Berghe. Hij is assistant professor bij de TU Delft en doet onderzoek naar circulaire gebiedsinrichting en planning. Het onderzoek wat hij doet is actueel, omdat blijkt dat circulariteit en de woningopgave meer met elkaar te maken hebben dan je zou verwachten. Uit de Ivoren Toren host Deborah heeft met hem afgesproken op de faculteit bouwkunde in Delft. Daar vertelt hij meer over z’n onderzoek en zijn passie voor beton, zijn betrokkenheid bij de Circular Building Hub en de verrassend pakkende titels van zijn artikelen.
Karel vertelt in de podcast dat de circulaire doelstellingen van steden, zoals bijvoorbeeld de doelstelling om materialen te herbruiken binnen steden ook vraagt om de aanwezigheid van circulaire functies (e.g., "plaatsen waar producten uit elkaar gehaald kunnen worden of materialen geverfd kunnen worden"). Dit vergt ruimte en infrastructuur binnen steden te doen. Juist deze industrieel ruimte wordt vaak uit steden weggehaald om bijvoorbeeld broodnodige woningen te bouwen. In z'n onderzoek kijkt van den Berghe naar specifieke casussen, het verplaatsen van de betonfabriek uit de regio Delft/DenHaag, en schat wat de gevolgen zijn als het aankomt op circulariteit.
Daarnaast is van den Berghe ook de academisch coördinator van de LDE CfS Circular Building hub. Hij vertelt in de podcast meer over de complexiteit het creëren van een regionale circular building hub en de vragen waaraan gewerkt wordt door de studenten. Maar zelfs dit simpele idee van zo hub wordt al gauw heel complex. Want daar heb je te maken met: welke logistiek: gaan we er allemaal vrachtwagens naar toe sturen, of zouden we toch beter gebruik maken van spoor en water bijvoorbeeld? Of moeten we 't toch allemaal op kleine busjes zetten, hè, maar kan dat dan met de gewichten en hoeveelheid... en de volumes die zo'n bebouwde omgeving nodig hebben en realiseren? Dus dat is al kijk.... als je al enkele over het het simpele, hè, tussen haakjes, aspect van logistiek verderop nadenkt of over nadenkt dan zie je al dat het complex wordt. Maar het gaat veel verder, natuurlijk. Wie zal zo'n plaats betalen, wie zal daar ook op die plaats zitten? Zijn dat dan bedrijven? Of zijn dat dan, is dat dan één bedrijf of is dat dan de overheid die eigenlijk alles organiseert?
Lees hier de nieuwsbrief geschoren voor de studenten van de circular building hub.
Benieuwd naar de hele aflevering? Beluister via de knop hieronder.