Op 28 maart starten wij met een cursus over een integrale wijk/ gebiedsaanpak. Deze cursus is ontwikkeld voor Rotterdamse ambtenaren van alle afdelingen binnen de gemeente die zich bezighouden met gebiedsprocessen in de Stad maar staat ook open voor andere geïnteresseerde deelnemers. We hebben nog een paar plekken vrij voor de cursus ‘Urban Development’ die wordt gegeven door de Veldacademie (trainer Ruth Höppner) in samenwerking met het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability (trainer Saskia Ruijsink).
De cursus in het kort
De cursus wordt gegeven door de Veldacademie (trainer Ruth Höppner) in samenwerking met het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability (trainer Saskia Ruijsink). Deelnemers krijgen tijdens de cursus inspiratie casussen, theorie, tools en werkvormen en aangereikt voor het werken met een integrale wijk/ gebiedsaanpak waar ze in groepen mee aan de slag gaan. In dit artikel verschenen op gebiedsontwikkeling.nu geschreven door Saskia Ruijsink, gebaseerd op een interview met Jannemarie de Jonge en Cees Anton de Vries wordt ingegaan op mogelijkheden en uitdagingen in deze aanpak. In deze cursus richt iedere groep zich op 1 specifieke Rotterdamse casus. We werken met 4 groepen en dus ook met 4 casussen. Daarnaast besteden we aandacht aan de samenhang tussen de casussen en hun relatie tot de stad Rotterdam, en waar relevant ook daarbuiten.
Data van de cursus
De cursus zal op de volgende momenten plaats zal vinden:
1. Week 1: 28 t/m 31 maart: di, woe, do van 9:00-17:00 en op vrij van 9:00-14:00
2. Week 2: 18 t/m 21 april op: di, woe, do van 9:00-17:00 en op vrij van 9:00-14:00
Thematische focus en casuïstiek
Dit jaar is de thematische focus van de cursus: wonen, werken en leren in een circulaire economie in Rotterdam. We werken in de cursus met 4 werkgroepen samengesteld uit cursisten die normaal gezien op verschillende afdelingen werken. Iedere groep werkt aan 1 specifieke Rotterdamse casus, in totaal werken we dus met 4 casussen (in ieder geval het Merwe-Vierhaven gebied (M4H) en De Waalhaven). Daarnaast besteden we aandacht aan de samenhang tussen de casussen en hun relatie tot de stad Rotterdam. Vragen waar je mee aan de slag gaat zijn: Hoe kunnen bedrijvigheid, wonen en leren optimaal worden gecombineerd in M4H? Hoe kan een verbinding worden gelegd met ontwikkelingen in andere gebieden? Kan dit gebied een koploper zijn voor de transitie naar de circulaire economie? Wat is daarvoor nodig, hoe combineer je ruimtelijke inrichting met de invulling van onderwijs en gezonde stedelijke ontwikkeling? Hoe is het gebied ontsloten? Wat is de rol voor duurzame mobiliteit? Liggen er kansen voor verdichting?
Interesse in deelname? De folder bevat verder (praktische) informatie. Opgeven kan door je interesse in deelname kenbaar te maken aan Saskia Ruijsink via S.M.Ruijsink@tudelft.nl; je krijgt dan zo snel mogelijk bericht.