Terugblik '23/'24

Voordat we onze tentjes en strandmatjes van zolder halen om van de zomer te genieten, staan we graag eerst nog even stil bij het afgelopen jaar. Wij kijken tevreden terug. Het academisch jaar in vogelvlucht.  

We bouwden verder aan ons netwerk en maakten nieuwe matches tussen wetenschappers en professionals. Het basisplan van onze nieuwe strategie ('25-'30) werd goedgekeurd door het LDE bestuur. We vereenvoudigden de governance van het centre en gingen ook als team meer in verbinding werken. Jan van den Ende sloot aan als academisch coördinator (thema tuinbouw). Daan Schraven nam het stokje over van Ellen van Bueren (thema stad en regio). We zijn blij dat Ruud Balkenende de plaats van René Kleijn overneemt. Dank Ellen en René voor alle inspiratie en toewijding!

picture 4

Kennisdeling en agendasetting 

White paper: reparatie
Met TU Delft (factulteit IO) en LDE centraal maakten we een white paper over ‘reparatie’, met interviews (en verwijzing naar onderzoek) van wetenschappers van de LDE-universiteiten en mensen uit de praktijk.
 
Circular Industries Talks
We organiseerden 20 Talks, over uiteenlopende onderwerpen, voor en met wetenschappers en bedrijfsleven. Er is een community ontstaan van 250 trouwe deelnemers, per Talk luisterden en praatten zo’n 20 mensen mee. 
 
Website en social media
We publiceerden interviews en groeiden op LinkedIn met ongeveer 1300 volgers (van ca 2000 naar 3300) en op Instagram (voor studenten) met een paar honderd naar ca 2000 volgers.

picture 3

Netwerken en uitwisseling  

Meet Up: Van wegwerpeconomie naar reparatiesamenleving
Tijdens een drukbezochte Meet Up (120 deelnemers) overhandigden we de white paper 'Reparatie' aan Marieke Spijkerboer (directeur ministerie I&W). Er ontstaan deze dag veel nieuwe contacten, tussen overheid, bedrijfsleven en verschillende onderzoekers, onder meer resulterend in een vervolgcongres op 6 november 2024.
 
DAN-CE 5: Grenzen aan de circulaire economie?
We organiseerden samen met Het Groene Brein een landelijke netwerkbijeenkomst (80 deelnemers) voor onderzoekers en provincie-ambtenaren die zich bezighouden met de circulaire economie. Deelnemers spraken over de (on)mogelijkheid van economische groei, kansen voor brede welvaart, over wat de huidige transities vragen van overheid en wetenschap en hoe vraagstukken en kennis van provincies en wetenschap meer aan elkaar kunnen worden verbonden.
 
Week van de circulaire economie: duurzame zorg
Een avond over duurzame zorg in Leiden bracht 30 deelnemers samen: Leidenaren en professionals uit het Netwerk Zorg– dat we samen met Medical Delta opbouwen.

picture 2

Onderwijs en onderzoek

Bouwen aan de Student Community
We namen afscheid van de student board en gaven Kim van Bruggen (student assistent) opdracht te onderzoeken hoe we bestaande, ‘groene’ LDE-studentinitiatieven kunnen verbinden – en we vanuit LDE een platform van en voor studenten zouden kunnen zijn. De website werd er vast een beetje op ingericht.
 
Interdisciplinaire Thesis Labs
 Veertig studenten leerden interdisciplinair werken om vier Thesis Labs: Sustainable Healthcare, Circulaerospace, Changing Mega Systems en Landscape Transformation. 18 verschillende LDE-opleidingen en 2 hogescholen waren betrokken. Studenten reikten Pattern Books met aanbevelingen uit aan ‘de praktijk’. 
We organiseerden verschillende rondetafelgesprekken met aan de tafels onder meer professionals van de Provincie Zuid-Holland en ACCEZ (30 deelnemers), het Alrijne Ziekenhuis Groep, LUMC, Noord West Ziekenhuis en de Haagse Hogeschool (50 deelnemers), met Airbus, KLM, Collins Aerospace en de Nederlandse Luchtvaartmaatschappij (40 deelnemers). 

Community of Practice
We waren actief deelnemer in LDE Community of Practice of Challenge Based Learningen schreven mee aan een gezamenlijke position paper. 

picture 1

En verder:

  • Met ACCEZ, de Provincie-Zuid-Holland en andere kennisinstellingen werkten we in een gezamenlijk actie-leertraject o.a. aan nieuwe methodiek om stemmen die vaak ongehoord blijven mee te nemen in gebiedsgericht werken.
  • We werkten mee aan een postacademische masteropleiding voor professionals in stedelijke ontwikkelingsprojecten; de Master City Developer (van Erasmus Universiteit Rotterdam, Technische Universiteit Delft en Gemeente Rotterdam-Stadsontwikkeling)
  • We verzorgden een workshop op de conferentie Brede Welvaart van de EUR. 
  • We droegen bij aan de totstandkoming van het Groeifondsproject Groeien met Groen Staal.
     

Nieuwe samenwerkingen

  • We tekenden een intentieovereenkomst voor een langjarige samenwerking met Glastuinbouw Nederland en gaan het komend jaar starten met een Thesis Lab Energie.
  • We gingen met Medical Delta een vier-jarige samenwerking aan (’24-’28), met de intentie activiteiten nog veel meer op elkaar af te stemmen.
  • We bereidden een samenwerkingsovereenkomst voor met Circulair West, waarbij we in ’25 LDE-onderzoekers gaan verbinden aan een MKB-vraag.
     

cafe de toekomst

Coming up Next

  • Een ‘World Café’ (Café De Toekomst) op Het Festival voor de Toekomst (PZH) 
  • De allereerste serie Talks voor het thema Stad & Regio! ”City Talk!” 
  • Een kennismaking tussen LDE studieverenigingen en studentinitiatieven in Blue City (najaar ‘24)
  • Een congres met Techniek Nedeland op de TU Delft (IO)
  • Een Podcast (i.s.m. LDE Centraal en Centre for Frugal Innovation). 
  • Nieuwe Thesis Labs, o.a.: Energy in the Horticulture, Circulaerospace, Sustainable Healthcare en Energytransition in The Hague. 

Fijne zomer!