In deze "Week Zonder Vlees en Zuivel" worden we aangemoedigd om onze eetgewoonten te heroverwegen en collectief de impact van voedselkeuzes op het milieu te verminderen. Vleesproductie en zuivelindustrieën behoren tot de grootste bronnen van broeikasgassen, met enorme consequenties voor het klimaat, landgebruik en biodiversiteit. Wat als iedereen zou stoppen met vlees en zuivel?
In Leiden onderzoekt het project "Nederland Veganland" wat er zou gebeuren als heel Nederland veganistisch zou worden. Het onderzoek, onder leiding van milieuwetenschapper Jan Willem Erisman (Centrum voor Milieuwetenschappen, Universiteit Leiden) en landschapsarchitect Berno Strootman, heeft ingrijpende implicaties: een volledig veganistisch dieet verkleint niet alleen de ecologische voetafdruk, maar heroverweegt ook de verdeling van middelen en rechten voor mens, dier en natuur.
Vanuit het perspectief van klimaatrechtvaardigheid onderzoeken Erisman en Strootman de complexe relaties tussen voedselproductie en -consumptie. Minder vlees- en zuivelconsumptie zou niet alleen leiden tot minder broeikasgasemissies, maar ook tot een herverdeling van landbouwgronden en het behoud van waardevolle ecosystemen. Nederland Veganland streeft naar een rechtvaardigere en veerkrachtigere samenleving door het herontwerpen van het landschap om recht te doen aan mens, dier en natuur.
Grenzen verleggen
"Nederland Veganland" daagt uit om grenzen te verleggen en inzichten te vergaren die kunnen worden toegepast op de uitdagingen van vandaag en morgen. "Het is zeker geen wensgedachte om iedereen veganistisch te maken. En we hebben ook niet het idee dat dat al onze problemen zou oplossen. Maar soms moet je heel extreem denken om tot andere oplossingen en inzichten te komen. "
Lees meer over het project op de website van de Universiteit Leiden: https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2023/02/wat-als-heel-nederland-vegan-werd