White paper: Verbind klimaat & biodiversiteit

voorkant white paperDe white paper 'Verbind klimaat en biodiversiteit voor samenleving, economie en natuur' (mei 2024) is een bundel van interviews vanuit techniek, milieukunde, rechtsgeleerdheid, economie en antropologie en bevat cases en praktijkervaring vanuit banken, gemeenten, landbouw en natuurbescherming.

Het document is beschikbaar als PDF en bevat zowel Nederlandse als Engelse samenvattingen. Om een papieren exemplaar aan te vragen, kunt u contact opnemen met Katja Hoiting via k.hoiting@tudelft.nl.

PDF (Nederlands)

De samenleving zou floreren – hoopvolle inzichten over de connectie tussen klimaat en biodiversiteit

Hoe kunnen we klimaatverandering en biodiversiteitsverlies niet alleen bestrijden, maar ook gebruiken als kans om onze samenleving te versterken? In de nieuwe white paper van Leiden-Delft-Erasmus Universities delen zestien wetenschappers hun visie op een toekomst waarin mens, natuur en economie samen floreren.

Van ongelijke CO₂-uitstoot tot natuurherstelprojecten die lokale gemeenschappen versterken: dit document laat zien dat een integrale aanpak nodig én mogelijk is. Met inspirerende voorbeelden en wetenschappelijke inzichten maken de auteurs duidelijk dat oplossingen voor klimaat en biodiversiteit hand in hand gaan – en dat deze oplossingen ook sociaal en economisch winstgevend kunnen zijn.

Lees de white paper en ontdek hoe we samen kunnen bouwen aan een veerkrachtige, natuur-inclusieve toekomst.

Samenwerkingsverband klimaat en biodiversiteit 
De white paper is een resultaat van een nieuw samenwerkingsverband over klimaat en biodiversiteit van Leiden-Delft-Erasmus Universities. Wilt u meer weten over dit nieuwe netwerk, stuur dan een e-mail aan Joran Lammers van het Centrum voor Milieukunde, Universiteit Leiden: j.a.lammers@cml.leidenuniv.nl of Annelot Broerze, faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, TU Delft: a.e.w.broerze@tudelft.nl

Het begint met een gedeelde visie over hoe wij in de toekomst met elkaar willen leven binnen de kaders van een leefbare aarde."

JL  

AAN DE WHITE PAPER SCHREVEN MEE

  • Jan Willem Erisman, hoogleraar Milieu en duurzaamheid, Universiteit Leiden,
  • Koos Biesmeijer, hoogleraar Natuurlijk Kapitaal, Universiteit Leiden, en wetenschappelijk directeur Naturalis.
  • Herman Russchenberg, hoogleraar Atmospheric Remote Sensing, TU Delft, en directeur TU Delft Klimaatinstituut.
  • Willem Ferwerda, oprichter-directeur Commonland en Executive Fellow Business en Ecosystems, Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • Marja Spierenburg, hoogleraar Antropologie van duurzame ontwikkeling en bestaansmiddelen, Universiteit Leiden.
  • Dirk Schoenmaker, hoogleraar Banking and Finance, Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • Tess Broekmans, mede-eigenaar Urhahn Stedenbouw & Strategie en hoogleraar Urban Design, TU Delft.
  • Paul Behrens, universitair hoofddocent Environmental change, Universiteit Leiden.
  • Liesbeth Enneking, bijzonder hoogleraar Juridische aspecten van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, Erasmus Universiteit Rotterdam.