Student Jeroen bezocht het openingscollege Greenport hub

Verslag hoorcollege “Drones in de Tuinbouw”

Een dubbele primeur voor de Greenport Hub: met het hoorcollege “Drones in de Tuinbouw” was dit als eerste academisch hoorcollege ooit op het World Horti Center de start van een nieuwe samenwerking. Maar tegelijkertijd was het was het ook het eerste evenement ooit op het nieuwe World Horti Center. Er werd nog volop om ons heen gebouwd maar speciaal voor dit evenement waren de werkzaamheden tijdelijk stil gelegd, zodat het college in rust kon worden gegeven. Het vergde wat improvisatie van de presentators en het publiek maar uiteindelijk was het een succes. De onvermijdelijke geluiden van het bouwen creëerden een intieme sfeer en het symboliseerde de start van de samenwerking: het is wellicht voor beide partijen wat onwennig, maar door middel van het college wilde de Greenport Hub alle partijen bij elkaar brengen. 

College
Introductie van Coen Hubers 

Het college begon met een korte introductie van Peet van Adrichem, directeur van de demokwekerij en Coen Hubers, coördinator van de Greenport Hub, over de uniekheid van deze samenwerking tussen enerzijds de drie universiteiten in Zuid-Holland en tuinbouwsector.

Drones
College door Guido de Croon 

Uiteraard was het toen tijd voor het daadwerkelijke hoorcollege “Drones in de kas”, gegeven door Guido de Croon van het Micro Air Vehicle Laboratory van de TU Delft. Guido gaf aan waarom drones in potentie een grote rol kunnen spelen in Precision Agriculture. Naast het observeren van planten zouden ze ook bij kunnen dragen in ziektebestrijding, bestuiving en mogelijk veel meer. De grootste uitdaging in de tuinbouw is natuurlijk de coördinatie van de drones in kleine dynamische ruimtes. Bij voorkeur worden kleine drones gebruikt die makkelijke kunnen manoeuvreren en geen gevaar vormen voor de werknemers. Technologisch gezien is de uitdaging dat de locatiebepaling en sensoren op deze kleine drones kunnen worden gepast, hier wordt op het moment veel onderzoek naar gedaan.

Tijdens het college kwamen werden er een hoop praktische vragen vanuit verschillende hoeken gesteld: Of ze een samenwerking/concurrentie zien met Koppert Biological voor ziektebestrijding en bestuiving, wat hun idee is over andere soort drones (kruipend), of de drones bijvoorbeeld al meeldauw kunnen herkennen en erop kunnen reageren, hoe lang drones kunnen vliegen en of de drones bijvoorbeeld gekoppeld kunnen worden met klimaatcomputers in de kas. Deze vragen speelden direct in op wat Guido over wilde brengen: Zij kunnen de drones en technieken faciliteren, maar ze hebben hulp nodig van de tuinders om de precieze problemen en uitdagingen te identificeren. Het hoorcollege werd afgesloten met een overzicht over hoe deze vraagstukken behandeld kunnen worden (van MSc thesis tot gecofinancierde projecten).

Met een afsluitende pitch van Peet werd benadrukt dat deze colleges vaker gegeven gaan worden om zo studenten en bedrijven bij elkaar te brengen en deze projecten te realiseren!