Laat je inspireren en verrassen tijdens een van de vele activiteiten in de week van de circulaire economie! In Leiden opent Rene Kleijn, bestuurslid van het LDE Centre for Sustainability en professor Resilient Resource Supply aan de Universiteit Leiden, deze Week, met een inspirerend verhaal over de circulaire toekomst. Anne van der Eijk (Manager OK-Facilitair & Centrale Sterilisatie Dienst bij het Leids Universitair Medisch Centrum) en Thijs Elzer (Coördinator Duurzaamheid) vertellen hoe zij, samen met hun collega’s, werken aan een duurzaam LUMC. Een foto-expo van Elaine van Ee is te zien: 'It's an emergency'. En Bastiaan Blank vertelt hoe het ziekenhuis volgens hem nog duurzamer kan.
Lezingen en expo zijn gratis toegankelijk voor iedereen: in The Field Leiden, aan het Stationsplein 25 in Leiden. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wil je meer horen en zien? Dat kan!
Check alle activiteiten in Leiden
Check alle landelijke activiteiten
RENE KLEIJN: WERKEN AAN EEN WERELD ZONDER AFVAL
Een wereld zonder afval, is dat mogelijk? Hoe bouwen we een samenleving waar we producten en materialen hergebruiken en repareren in plaats van weggooien? Hoe ziet een circulaire economie er praktisch uit? Waar staan we nu en wat zijn onze uitdagingen voor de toekomst? En wat kan jij doen? René Kleijn neemt je mee in de wereld van circulaire mogelijkheden. René is hoogleraar ‘Resilient Resource Supply’ bij de Universiteit Leiden. Hij is daarnaast hoofd van de afdeling Industriële Ecologie van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) en voorzitter van de thema ‘circulaire industrieën’ bij het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability. Met zijn verhaal opent hij de Week van de Circulaire Economie.
In een circulaire economie werken bedrijven met hernieuwbare grondstoffen en blijven materialen steeds in omloop. Zon en wind zijn de belangrijkste energiebronnen. Voor die schone energie zijn in het begin veel nieuwe materialen nodig: voor de productie van zonnecellen, windmolens, elektrische auto’s en het elektriciteitsnetwerk. Pas als die er allemaal zijn, kan de behoefte aan materialen afnemen. De meeste metalen zijn recyclebaar. De vraag voor de toekomst is dus vooral: hoe houden we al die metalen in omloop? Hoe moeten we ze beheren en wat vraagt dat van de inrichting van de ruimte?
Hoe meer we consumeren, hoe meer metalen en materialen we nodig hebben. Recycling alleen is daarom niet genoeg. De vraag is ook: hoe kunnen we minder materialen gebruiken, in de productie en in de manier waarop we consumeren? Dat kan bijvoorbeeld door producten anders te ontwerpen, door hergebruik te stimuleren, door beleid aan te passen of mwt nieuwe businessmodellen. Rene Kleijn laat zien dat er nog een wereld te winnen is.
Datum: 11 maart 2024
Tijd: 17:30-18:00
Plaats: The Field Leiden, Stationsplein 25
LUMC: DE ZORG VERDUURZAMEN
Anne van der Eijk (Manager OK-Facilitair & Centrale Sterilisatie Dienst) en Thijs Elzer (Coördinator Duurzaamheid) komen vertellen hoe zij, samen met hun collega’s, werken aan een duurzaam ziekenhuis.
De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor 7 procent van de totale Nederlandse broeikasgas uitstoot. Als we niets doen zal dat percentage alleen maar groeien. Want de bevolking vergrijst en de vraag naar zorg neemt toe. Het LUMC zet zich in om het ziekenhuis te verduurzamen. Door materialen en hulpbronnen zoveel mogelijk te hergebruiken, (medisch) afval te scheiden en door verspilling van grondstoffen en voedsel tegen te gaan.
Er is onderzoek te zien van master studenten van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability. Zij hebben met studenten van allerlei opleidingen samen onderzocht hoe het ziekenhuis duurzamer kan. Er zijn posters en foto’s te bekijken.
Anne van der Eijk
Na haar studie en promotieonderzoek aan de TU Delft is Anne van der Eijk in 2011 in het LUMC begonnen. Haar focus lag in eerste instantie vooral op het veilig toepassen van medische technologie. In haar huidige rol als manager van het Operatiekamer Centrum en de Centrale Sterilisatie Afdeling houdt zij zich ook steeds meer bezig met het verduurzamen van de zorg. Het OK-Centrum richtte in 2016 het eerste ‘Zorg GreenTeam’ van Nederland op, en heeft sindsdien mooie resultaten bereikt, vaak in nauwe samenwerking met de TU Delft.
Thijs Elzer
Thijs Elzer heeft een achtergrond als biomedisch ingenieur en sociaal wetenschapper. Afgelopen november is hij in het LUMC gestart als duurzaamheidscoördinator, na een aantal jaren gewerkt te hebben als onderzoeker en organisatieadviseur. Hij coördineert ziekenhuisbreed de inspanningen om de doelstellingen in de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 en het NFU uitvoeringsplan te realiseren. Daarvoor werkt hij samen met een groot netwerk van collega's met een groen hart. Verduurzaming gaat voor hem in essentie over sterke verbinding. Tussen het technische van medische hulpmiddelen en het sociale van gedragsverandering. Tussen het LUMC en de wereld daarbuiten. En bovenal tussen mensen met uiteenlopende mentaliteit, deskundigheid en beslissingsbevoegdheid
Datum: 11 maart 2024
Tijd: 18:15-19:00
Plaats: The Field Leiden, Stationsplein 25
fotoexpo: it's an emergency
‘It’s an emergency’. Met die titel toont Elaine van Ee een serie foto’s over het (plastic) afvalprobleem op de Spoedeisende Hulp van het LUMC. Elaine maakte de fototentoonstelling tijdens haar deelname aan het Thesis Lab ‘Sustainable hospitals’, van het LDE Centre for Sustainability en Medical Delta. Tijdens dit Lab schreef Elaine haar thesis voor de Master Health Care Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De foto’s laten zorgprofessionals, managers en ziekenhuisbestuurders zien hoe groot de gezondheidsimpact van (plastic) afval is op onze planeet. Sinds de lancering van de expositie, tijdens de Dutch North Sea Emergency Medicine Conference in 2022, is deze op tournee door verschillende Nederlandse ziekenhuizen, en te zien op hackatons en congressen in heel Nederland. Foto’s waren ook te zien in het Massachusetts General Hospital in Boston (V.S.).
Tijdens de expositie gaat Bastiaan Blank met je in gesprek over duurzame zorg. Het afgelopen jaar behaalde hij zijn Master (cum laude) in Biomedical Engineering bij de TU Delft. Voor zijn thesis deed Bas mee aan het Sustainable Hospitals Lab, dat het LDE Centre for Sustainability samen met Medical Delta organiseert.. Bas deed onderzoek op het LUMC bij de afdeling Gynaecologie naar de milieu impact van single-use en herbruikbare matten, die op de OK en de verloskamer worden gebruikt. Bas werkt nu als projectmanager bij NewCompliance: een bedrijf dat innovatieve producten ontwerpt voor de zorgsector.