reparatie
Van wegwerpeconomie naar reparatiesamenleving
Let’s fix it!

In Japan is het lijmen van gebroken keramiek tot kunst verheven. In Europa komt er een 'Right to repair' dat reparatie makkelijker en aantrekkelijker gaat maken. Hoe kunnen we ook hier reparatie tot norm verheffen? Op maandag 13 november gaan we in Delft in gesprek, met ondernemers, creatieven, wetenschappers en bestuurders, tijdens de Meet-Up ‘Van wegwerpeconomie naar reparatiesamenleving.’ Let’s fix it!

Van wegwerpeconomie naar reparatiesamenleving

Vijftig jaar geleden was het heel gebruikelijk om spullen te repareren als ze stuk gingen. Stofzuigers, broodroosters, wasmachines gingen vaak decennia lang mee. Met de toegenomen welvaart is de gewoonte om te repareren verdwenen. Wat stuk is verdwijnt vaak in de afvalbak. Welkom in de wegwerpeconomie.

Hoe kan het anders? Hoe ziet een wereld eruit waarin we spullen repareren in plaats van weggooien? Welke mechanismen houden de cultuur van weggooien in stand? Wat kunnen we doen om reparatie weer aantrekkelijk te maken? Gaat het Europese ‘Right to Repair’ helpen, of de nieuwe EU-Ecodesign richtlijn? Hoe verleid je consumenten tot reparatie en wat vraagt het van designers? En wat is het geheim van bedrijven die reparatie succesvol toepassen, zoals Fairphone en Patagonia?

meet-up 13/11/23

Kom luisteren naar wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers en creatieven die zoeken naar manieren om reparatie weer terug te brengen in het dagelijks leven. Met praktische, lokale initiatieven, met ondernemerstalent en met wetenschappelijke kennis over wetgeving, nieuwe businessmodellen, consumentengedrag en slim design. 

Met onder anderen: Bas Flipsen (assistant professor en lecturer TU Delft, Industrieel Ontwerpen), Ruth Mugge (hoogleraar Ontwerp voor Duurzaam Consumentengedrag aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft en part-time hoogleraar Responsible Marketing Amsterdam Business School), René Repasi (Europarlementariër en hoogleraar Public and Private Interests aan Erasmus School of Law), Maaike Zwart (wethouder duurzaamheid, werk en inkomen en economie, gemeente Delft),  Jorien van Hoogen (specialist duurzaamheid, Consumentenbond) Martin Hof (branchemanager Consumentenelektronica Techniek Nederland),  Jan Post (directeur/eigenaar de Reparatiewinkel), Kees Grimmelikhuisen (leidinggevende techniek en repair café, Ambachtscentrum Foenix Apeldoorn), Nicolet Dukker, directeur Avalex, het Repaircafe, Maja Valstar (het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en vele anderen. 

Tijdens deze Meet-Up presenteert het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability de eerste uitgave van de white paper 'Reparatie in de circulaire economie', met bijdragen van wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Delft en Universiteit Leiden. Marieke Spijkerboer, directeur Directie Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, neemt een eerste exemplaar van de whitepaper in ontvangst. 

Lees de white paper: Reparatie in de circulaire economie  

Programma Meet-Up  

 

workshops

Voorafgaand aan het programma zijn er drie (gratis) workshops:

Smartphones en tablets. Reparateur Justin Ashford (The Art of Repair) neemt je in deze interactieve workshop mee in zijn passie over de reparatie van smartphones en tablets.  
De laptop. Erik Schalk van Road2Work neemt de workshopdeelnemers mee in de geschiedenis van het ontwerp van de laptop. En het effect van het design op de totale levenscyclus van de laptop. 
Fashion repair. Klaar met wegwerpfashion? Leer je eigen kleding met de hand herstellen. Door het Repair Café Delft. 

Programma

aanmelden 

Vanwege grote belangstellig is het plenaire programma vol, aanmelden kan niet meer. 

Locatie:  Firma van Buiten (Delft) 
Programma: 15.00 tot ca. 17.00 uur (Nederlands gesproken) 
Workshops: 13.15 tot 14.15 uur

De Meet-Up wordt georganiseerd door het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability, TU Delft, faculteit Industrieel Ontwerpen en Techniek Nederland. 

Save the Date